NIA – Right-of-Way Drawings (Hungarian)

Click on the rules buttons to display the wording!

 

NIA Útjog szabályok

  1. A mozgásban lévő jégszán ki kell hogy kerülje az egyhelyben állót.
  2. A SZÉLLEL-ERESZKEDŐ jégszának utat kell biztosítania a SZÉL-FELÉ-HALADÓ számára.
  3. Ha két jégszán SZÉL-FELÉ-HALAD, akkor a BALCSAPÁSON haladó jégszánnak ki kell térnie a JOBBCSAPÁSON haladó jégszán elől. Ha két jégszán SZÉLLEL-ERESZKEDIK, akkor a BALCSAPÁSON haladó jégszánnak ki kell térnie a JOBBCSAPÁSON haladó jégszán elől.
  4. Ha két jégszán SZÉL-FELÉ-HALAD ugyanazon a csapáson, akkor a SZÉL FELÖLI jégszánnak ki kell térnie. Ha két jégszán SZÉLLEL-ERESZKEDIK ugyanazon a csapáson, akkor a SZÉL ALATTI jégszánnak ki kell térnie.
  5. Az útjogos jégszán nem változtathatja meg mozgási irányát oly módon, hogy a nem útjogos jégszánt megzavarja, vagy megakadályozza abban hogy kitérjen. Amikor egy gyorsabb jégszán utolér egy, ugyanazon a csapáson lassabban haladót, akkor nem közelítheti meg a jégszánt olyan mértékben, hogy a lassabban haladó jégszán ne tudjon kitérni.
  6. Egy jégszán nem FORDULHAT vagy PERDÜLHET meg oly módon, hogy ütközési veszélyhelyzetet okozzon egy másik jégszánnal, amely figyelembe véve a saját helyzetét és sebességét nem képes kitérni.
  7. Egy AKADÁLYT megközelítő jégszán, amely nem képes kitérni anélkül, hogy a másik jégszánnal ütközne, vagy azt veszélyesen megközelítse, jelezhet a másik jégszánnak, hogy az adjon helyet. A másik jégszánnak azonnal ki kell térnie, vagy ha szüséges MEGFORDULNIA vagy MEGPERDÜLNIE. A jelzést adó jégszánnak is közvetlen ezután FORDULNIA vagy PERDÜLNIE kell.
  8. A BÓLYA megközelítésekor, vagy kerülésekor a KÜLSŐ ÍVEN haladó jégszán köteles helyet adni. A hátulról gyorsabban érkező jégszán köteles kitérni az elől a jégszán elől, amely már megkezdte a kerülő manővert. Bármely befutó jégszánnak helyet kell adni, hogy az a célvonalon áthaladhasson.
Winddirection szabály 1
szabály 2
szabály 2
szabály 2
szabály 2
szabály 3
szabály 3
szabály 3
szabály 3
szabály 4
szabály 4
szabály 4
szabály 4
szabály 5
szabály 5
szabály 6
szabály 6
szabály 7
szabály 7
szabály 8
szabály 8

 

Tovább a teszthez >>